Op zondag 27 april 1980 ontving Sc Amersfoort of sportpark Birkhoven Fortuna SC. Uitslag 1-3. Scoreverloop: Wim Koevermans 0-1, Erik Vreekamp 1-1, Hans Zuidersma 1-2, Rob Hutting 1-3.
Bijzonder bij deze wedstrijd was dat Sc Amersfoort slechts één wisselspeler had. Nadat Jan van Leijenhorst al ingevallen was voor Johan Vlietstra viel Erwin Snijders geblesseerd uit en moest Sc Amersfoort de laatste 20 minuten noodgedwongen met 10 man verder spelen.

De speler die op de foto een kopduel aangaat is overigens Ben Hulshoff. Nr 14 van Sc Amersfoort is waarschijnlijk Johan Vlietstra.

Deze foto van een thuiswedstrijd van sc Amersfoort (in het uit-tenue) is waarschijnlijk afkomstig uit het seizoen ’78/’79. Wie de tegenstander is, is onduidelijk. Scheidrechter Ruud Klint trekt geel, ondanks of juist dankzij de protesten van Serry Nieuwhoff (nr 5). De nr 2 en nr 3 zijn waarschijnlijk Ton van Loon en Fili Kraak.

Een foto uit de wedstrijd Sc Amersfoort – Fc VVV.
Op de foto maakt Amersfoort-verdediger Rob Snijders een sliding op de aanvoerder van Fc VVV (waarschijnlijk Ger van Rosmalen). Links op de achtergrond staat Erik Vreekamp van Sc Amersfoort.
Rechts op de foto Rik van de Boog van Sc Amersfoort en achter hem Mario Verlijsdonk van Fc VVV. Vraag is alleen wanneer deze foto genomen is. Het zou de wedstrijd van 16 november 1980 kunnen zijn (uitslag 2-2), maar ook die van 26 april 1981 (uitslag 1-4). Wie het weet mag het zeggen.

Op 22 april 1979 speelden Sc Amersfoort en Sc Veendam tegen elkaar op sportpark Birkhoven.
Uitslag 2-2. Sc Amersfoort kwam via Ben Hulshoff en Johan Vlietstra op een 2-0 voorsprong. Na rust kwam Sc Veendam langszij via doelpunten van Rinus Brinkman en Roelf-Jan Tiktak. Op de foto zien we een van de Amersfoortse doelpunten gescoord worden. Niet helemaal duidelijk is of het de 1-0 of de 2-0 betreft. Namens Sc Veendam zien we de geslagen doelman Dick Ploeger en links op de foto Bert Wierenga.

Ton van Loon (2e van links) speelde zijn gehele carrière tot aan het faillissement eind 1982 voor sc Amersfoort. Meestal speelde hij als centrale verdediger, waarbij hij vaak een duo vormde met Fili Kraak.
Hier zien we hem, zo lijkt het, op de vijandelijke goal schieten (en scoren?).
De tegenstander kunnen we niet zo snel thuis brengen, maar waarschijnlijk is deze foto uit het seizoen ’81/’82 of ’82/’83. Rechts naast Ton van Loon is op de achtergrond Peter Visee zichtbaar. De sc Amersfoort-speler die bij de keeper staat is Dik Vermeulen.

Spitsuur voor de goal van SC Amersfoort op deze oude zwartwit foto. Keeper Rini Sprangers werkt een corner over de lat, voor het oog van een aantal verdwaalde toeschouwers. Verder zien we vooral veel rugnummers. Rechts op de foto is nog 1 speler herkenbaar, dat is Jeroen Peters. De foto dateert waarschijnlijk van het seizoen ’80/’81. Wie die middag de tegenstander van SC Amersfoort is, blijft onduidelijk.

We hebben weer een speler gevonden die zijn gehele professionele carrière bij inmiddels failliete clubs speelde. Het is Jos Brink (niet te verwarren met de voormalig tv-presentator). De middenvelder speelde vanaf het seizoen ’76/’77 t/m het seizoen ’81/’82 vijf jaar betaald voetbal, eerst bij Sc Veendam en de laatste 2,5 jaar bij Sc Amersfoort. Op de foto zien we hem (rechts) in actie voor Sc Amersfoort.

We zien op deze foto van eind jaren ’70, SC Amersfoort-speler Ruud Wetzel in actie tegen FC Amsterdam. De behendige aanvaller speelde vanaf het seizoen ’78/’79 drie jaar voor SC Amersfoort. Hij is de jongere broer van oud ADO Den Haag-trainer André Wetzel die uitkwam voor Haarlem, FC Amsterdam, FC Den Haag en Telstar. Samen zijn de broers dus goed voor 3 failliete clubs! Op de achtergrond zien we Rob Bianchi namens FC Amsterdam in de achtervolging.

We hebben 2 foto’s van de wedstrijd SC Amersfoort – FC Amsterdam. Waarschijnlijk uit het seizoen ’80/’81. De keeper die tot 2 maal toe wordt belaagd is Jaap Bloem van FC Amsterdam. Op de eerste foto herkennen we verder geheel rechts Sc Amersfoort-aanvaller Jos Brink. De gehurkte Sc Amersfoort-speler links is Jaap van Pelt.

Een prachtige klassieke foto uit het seizoen ’77/’78. De Amersfoortse spits die het luchtduel aangaat met keeper en verdediger van sc Cambuur is Ben Sleman. Via Haarlem en Fc Amsterdam was Ben bij Sc Amersfoort beland, waar hij ruim een half seizoen zou spelen. Daarna vertrok hij naar de amateurs van RCH.
Bijzonder is natuurlijk dat Sleman z’n hele professionele carrière bij clubs heeft gespeeld die inmiddels failliet zijn! Daarmee hoort hij als geen ander thuis op de pagina van ‘Ode aan failliete clubs’
En het roept natuurlijk de vraag op: Zijn er meer spelers geweest die bij 3 (of meer) clubs hebben gespeeld die inmiddels failliet zijn?

Bron: Ode aan failliete clubs