Dit weekeinde wordt bekend welke amateurclubs de nacompetitie moeten en mogen spelen. Het ‘toetje’ van het seizoen is flink op de schop gegaan.

Voor de ene club is de nacompetitie het zuur, voor de ander het zoet. De ene ploeg moet via de heftige strijd na het reguliere voetbalseizoen proberen het vege lijf alsnog te redden, de andere ploeg kan via de extra wedstrijden de kroon zetten op een mooi voetbaljaar.

De nacompetitie is dit seizoen stevig op de schop gegaan, zoals de hele competitie eigenlijk van opzet veranderde. Na gesprekken tussen een afvaardiging van de amateurclubs en voetbalbond KNVB werd bijvoorbeeld besloten de speeldagenkalender aan te pakken.

Minder tijd

De competitie begon dit seizoen later dan normaal, hetgeen ook betekent dat er aan het einde van de rit minder tijd is voor de nacompetitie. ,,Bovendien vonden de clubs de degradatie te zwaar’’, zegt woordvoerder Daan Schippers van de KNVB. Vanaf de eerste klasse en lager degradeert daardoor nog maar een team rechtstreeks en in de meeste competities spelen twee ploegen de nacompetitie.

In die nacompetitie worden niet langer dubbele ontmoetingen gespeeld. Slechts één duel brengt in elke ronde de beslissing. Voor de thuisclub betekent het wel dat de helft van de reiskosten van de bezoekers worden vergoed en mocht er in een eventuele finale entree worden gevraagd, dan is de helft van de recette voor de gasten. Bovendien krijgen de bezoekers 50 gratis kaarten.

Door het enkele programma zit het seizoen er op 16 juni op. Op drie zaterdagen (2, 9 en 16 juni) vinden de wedstrijden van het district Noord plaats. ,,Zo duurt het niet te lang en hebben we minder doordeweekse wedstrijden’’, zo weet KNVB-man Schippers.

Divisies

De landelijke nacompetitie (tweede divisie tot en met hoofd/eerste klasse) kent wel veel doordeweekse wedstrijddagen. De wedstrijden die als inzet een plekje in de divisies hebben, gaan nog wel over een uit- en een thuisduel. De strijd tussen de hoofd- en eersteklassers wordt dan weer wel in één duel beslist. Om het maar overzichtelijk te houden.

In het nieuwe systeem zijn ook voordeeltjes voor de hoogst geëindigde teams ingebakken. Zo speelt de nummer 12 van de zaterdagse eerste klasse E bijvoorbeeld drie thuiswedstrijden, mits de eerste en de tweede pot worden gewonnen.

Voordeeltjes

Bij de periodekampioenen wordt gekeken naar de plaats op de ranglijst. De hoogst geëindigde periodekampioen heeft eveneens voordeeltjes. De beste periodekampioenen uit de vierde klassen van zowel het zaterdag- als het zondagvoetbal zijn bijvoorbeeld vrijgesteld van de eerste ronde en spelen meteen een finaleduel om promotie op eigen veld.

Door het afschaffen van de tweede degradant in de districtscompetities is er wel minder te verdienen voor de deelnemers aan de nacompetitie. De twee herkansers uit de eerste klasse en de zes periodekampioen uit de twee tweede klassen daaronder spelen slechts om één plekje in de eerste klasse.

Eén prijs op acht clubs

En ook tussen de tweede en derde klassen is er slechts één prijs op acht clubs. Er is de ploegen in de onderste regionen van de eerste en tweede klassen dit weekeinde dus alles aan gelegen om de nacompetitie te ontlopen. Want die is dan wel korter, gemakkelijker is winnen ervan niet geworden.