De trotse leiding van ons belofteteam geniet van een stortvloed aan complimenten van de professionele coaches van de FC Utrecht academy. (het opleidingsinstituut van FC Utrecht). Na een heerlijke oefenwedstrijd van de Utrechtse talenten met spelers uit JO19 en JO17 tegen het beloftenteam van ASC Nieuwland (O21) staat het echt op het scorebord: FCU 1 – 2 ASCN.

Een prachtig resultaat van het jongste Nieuwlandse beloftenteam ooit (gemiddelde leeftijd 18 jaar), dat is samengesteld uit spelers van ASC Nieuwland 1, 2, JO19 en JO17-1. Goed voorbereid en met een ruime selectie (ondanks twee geblesseerde 1ste elftal spelers) reist het team naar sportpark Zoudenbalch waar de jeugd academy van FC Utrecht zijn thuiswedstrijden speelt.

De staf bespreekt in de kleedkamer uitgebreid de bedachte speelwijze, tactiek en verwachte speelwijze van de tegenstander om vervolgens de warming up te starten op een prachtig en heerlijk ouderwets natuurgrasveld in perfecte conditie, om vervolgens enigszins onwennig en onder de indruk vanuit de tunnel het veld te betreden voor een mooie leerzame wedstrijd.

Het verloop lijkt voorspelbaar, FC Utrecht bepaalt, is dominant en Nieuwland zal vooral moeten tegenhouden en deels is dat ook het geval, echter zijn de eerste twee mogelijkheden in de eerste 15 minuten brutaal voor de Nieuwlandse beloften na een tweetal soepel lopende aanvallen. Ondanks veel balbezit en dreiging van de Utrechtse talenten komen zij de eerste 35 minuten nauwelijks tot noemenswaardige kansen en is ook de beste kans in de eerste helft vanuit een scherpe counter voor ASCN, de laatste 10 minuten voor rust wordt FCU dreigender, voornamelijk door enkele persoonlijke foutjes in de opbouw bij ASCN, maar mede door de sterk optreden van de ASCN doelman zal de eerste helft met een onverwachte maar gezien het spelbeeld volledig terechte 0-0 worden afgesloten.

In de rust de goede eerste helft met elkaar geëvalueerd en gemaakte afspraken weer doorgenomen want met een 0-0 stand zal FC Utrecht zeker niet tevreden zijn.

En dat bleek ook direct na aanvang van de tweede helft, Utrecht zette opeens maximaal druk op onze verdediging en schoot nog fanatieker uit de startblokken, maar ook nu leken de Nieuwlandse beloften niet onder de indruk, tot ieders verrassing zag de verdediging van ASCN kans om vrijwel iedere keer weer en soms zeer fraai onder de druk van FCU uit te voetballen. En net toen de leiding begon te denken dat er een zeer fraai resultaat te halen viel vanavond galmde het La Cucaracha lied van FCU uit de speakers omdat de 1-0 vanuit een kluts na een hoekschop door FCU was binnen geschoten. Vaak is dat het moment dat de underdog knakt en de professionals kunnen uitlopen naar een grotere score, maar onze beloften hebben al meermaals aangetoond over het juiste karakter te beschikken.

Dus knakken de beloften niet en tonen zij lef door agressief vooruit te voetballen, waardoor binnen vijf minuten na de openingstreffer al de gelijkmaker valt, na een prachtige aanval over veel schijven, rond onze spits op magistrale wijze af door vanaf rand strafschopgebied op 5 meter van de achterlijn met een Bergkamp-achtige boog de Utrechtse doelman te verschalken. Het laatste half uur ontspint zich vervolgens een prachtig en fair gevecht waarbij het spel op en neer golft en de krachten uiteraard bij de Nieuwlanders langzaam wegvloeien.

Ondanks dat lukt het Nieuwland om weinig kansen weg te geven en lijkt de wedstrijd in een terechte gelijke stand te gaan eindigen, maar niets blijkt minder waar… In de allerlaatste minuut met eveneens de allerlaatste krachten perst ASCN er nog een fraai uitgevoerde counter uit met als resultaat een linkerspits die diagonaal het strafschopgebied van FCU indribbelt, één op één met de doelman komt te staan en hem uitspeelt, met een uiterste inspanning kan de doelman de spits stoppen door hem neer te halen, uiteraard met een strafschop tot gevolg. De Nieuwlandse aanvoerder zal de strafschop zuiver binnenschieten om daarmee deze heerlijke wedstrijd in de laatste minuut winnend af te sluiten.

Dank aan FC Utrecht voor deze kans en de professionele ontvangst van ons beloftenteam, die uiteraard voldaan en een ervaring rijker huiswaarts keerden. Tevens dank aan teammanager Remco, Grensrechter Houssam en clubfotograaf Gerrit voor de organisatie en begeleiding van deze wedstrijd.

Bron: Nieuwland