Na 13 seizoenen hangt “clubicoon” Johan Gelderblom zijn schoenen aan de wilgen. Naast zijn gezin, een prachtige vrouw en een pasgeboren tweeling, wil hij zich ook gaan richten op zijn maatschappelijke carrière bij Bosveld Incasso. Sinds zijn 17e is Johan volwaardig lid geweest van de A-selectie van de tri-colores. Hij heeft bij deze club alles meegemaakt wat een voetballer op dit niveau mee kan maken. Nooit is het bij hem opgekomen om bij een andere club te gaan voetballen.

Johan heeft een behoorlijke staat van dienst opgebouwd de afgelopen 13 jaar. Zo speelde hij maar liefst 328 competitiewedstrijden in het eerste, scoorde hij meer dan 90 doelpunten en dat aantal doelpunten loopt eigenlijk evenredig aan de hoeveelheid gele en rode kaarten die hij gedurende de jaren ontving. Er zijn zelfs medespelers van Johan die beweren dat hij soms “bewust” een kaart pakte omdat hij de zaterdag erop andere verplichtingen had.

Was Johan een doorsnee voetballer? Zeker niet. Iedereen die met hem in een team heeft gespeeld, wist dat er met Johan in het veld altijd iets kon gebeuren. Het was altijd 90 minuten volle bak. Verschrikkelijk harde tackles en geniale momenten wisselden elkaar in rap tempo af. Om Johan als voetballer te beschrijven bleek haast een onmogelijke opgave. Toen we het aan (oud) teamgenoten vroegen was dit onder andere wat eruit kwam “Een zekerheidje”, “iemand die 120 minuten volle bak strijd levert”, “een aanjager”, “een doorzetter”, “technisch niet heel begaafd maar kan dat goed camoufleren door zijn vechtlust”, “te mooi om voetballer te zijn”, “had eigenlijk model moeten worden” en “verkoos soms een feestje boven een wedstrijd” Dit typeert de voetballer Johan. Tot aan de laatste minuut kon hij de doorslag geven in krakende wedstrijden, echter was hij het ook die zich per ongeluk versliep op een zeker zo’n belangrijke wedstrijd dag na een avondje stappen.

Johan zelf benoemde ook een aantal hoogtepunten. Naast de mooie goals die hij regelmatig maakte vond hij vooral de promotie naar de eerste klasse een grote overwinning in zijn voetbalcarrière. “Dit was een enorme team prestatie waar alles samen kwam”. Passie en strijd, zoals Johan dat graag zag, werden afgewisseld met goed voetbal en individuele klasse. Dit maakte deze prestatie uniek. Daarnaast vermelde Johan als één van de hoogtepunten de jaarlijkse (trainings)kampen naar het buitenland. Waar Johan in het veld garant stond voor vuurwerk en spektakel, zo ging dat vaak niet anders in menig Europese hoofdstad waar de Nieuwland delegatie neer streek.

Nieuwland is voor Johan dan ook meer dan een voetbalvereniging. “Het is een club waar ik erg graag kom en waar vriendschappen zijn ontstaan. Naast deze vriendschappen heb ik enorm veel lieve mensen mogen ontmoeten en fijne mensen leren kennen. Mede hierom heb ik er ook voor gekozen om aankomend jaar de functie Bestuurslid Technische Zaken op me te nemen binnen de club. Vanuit deze functie hoop ik bij te dragen aan het welzijn van de club aankomende jaren” Als je Johan vraagt met wie het hij liefst samenspeelde benoemd hij een aantal jongens die net als hij voorop konden gaan in de strijd. “Wilco Schoonderbeek, Johny Snijders, Rob Geertsma en Jelte Bakker waren allemaal spelers die dat in zich hadden en waar ik graag mee speelde” “Naast deze spelers heb ik in het bijzonder altijd erg genoten van Patrick Hartzema, wat mij betreft de beste speler met wie ik heb gevoetbald de afgelopen jaren”

Nieuwland wil via deze weg Johan nogmaals bedanken voor zijn bewezen diensten in en rondom het veld van de Tricolores. Velen van ons hadden graag gezien dat Johan nog een aantal jaar aan zou blijven om de opkomende jeugd aan te sturen binnen de lijnen. Aankomende zaterdag, 10 juni om 16:30 vind de afscheidswedstrijd plaats waarin een “dreamteam” van Johan het op zal nemen tegen de huidige A-selectie. In deze wedstrijd zullen tevens de vertrekkende spelers van dit seizoen bedankt worden voor hun bewezen diensten en zullen we afsluiten met een gezellige BBQ. Iedereen is van harte welkom aankomende zaterdag.

Bron: Nieuwland