Een jaar geleden heb ik een interview afgenomen met Jim Koller en Kian Hendriks toen spelend in respectievelijk Vitesse en Ajax 010 (nu 011). Langer geleden was ik op bezoek bij Marvin Renfurm, Kiyjano Hugo en Chahine van Bohemen. Hoe zou het met deze drie kanjers gaan? Allemaal spelers met een Hoogland verleden, iets waar we met onze jeugdopleiding best trots op mogen zijn. We beginnen op Papendal waar Chahine met Vitesse 014 aantreedt tegen Ajax 014. Ook wil ik eens gaan kijken hoe het nu gaat met Douwe Knevel een talentvolle keeper uit de Hoogland jeugdopleiding die na een jaar IJsselmeervogels (015) nu bezig is aan zijn eerste seizoen bij PEC Zwolle 016. En ook Finn van Daatselaar, nog zo’n talentvolle keeper van v.v. Hoogland, bezig aan zijn eerste seizoen bij F.C. Utrecht (O10) kan een bezoekje verwachten.

​Als zevende Hoogland speler in de rij treedt Douwe sinds dit seizoen aan bij een BVO, nl PEC Zwolle. Via IJsselmeervogels 015 (één seizoen) staat hij nu als keeper in de goal bij de 016 van PEC Zwolle. Op 10 maart kom ik Ton en Djoeke, de ouders van Douwe tegen in Spakenburg waar de jongere broer van Douwe, Joppe, met Hoogland 014 aantreedt tegen Spakenburg 014. Douwe speelt die middag om 15:00 uur tegen Excelsior en Ton stapt na de wedstrijd van Joppe in de auto richting Rotterdam. Omdat ik Douwe wil interviewen en omdat ik hem al een hele tijd niet heb zien spelen besluit ik met Ton mee te gaan.

Aangekomen in Rotterdam zien we Douwe met zijn teamgenoten op een bijveldje de warming up doen, en valt het van grote afstand op hoe ontzettend groot en sterk deze jongen van 15 eruit ziet. (1,94….) Lengte is natuurlijk een vereiste in het hedendaagse voetbal om mee te kunnen komen in de top. Wat dat betreft zit het dus wel goed. De wedstrijd is vrij eenzijdig en Zwolle is sterker dan de tegenstander, Douwe verricht op 0-0 wel twee cruciale reddingen. Daarna loopt Zwolle uit naar 0-4. Verder valt op dat Douwe extreem rustig is, ‘volwassen’ coacht en de hoog staande backs met links en rechts op de stropdas aanspeelt. Het team van Douwe speelt sowieso erg herkenbaar, dat klopt ook zegt Ton: van het eerste tot en met de jongste kinderen probeert Zwolle op dezelfde aanvallende en vooral voetballende manier te spelen. Geen lange halen en met heel veel beweging en vaste looplijnen. Mooi om naar te kijken! De eindstand is 2-4 omdat er bij Zwolle veel wordt gewisseld op het laatst, er vallen aan paar minder sterke spelers in. Trainer bij Zwolle is Henry van der Vegt, verder zijn er nog een assistent, een fysio en twee teammanagers bij het elftal betrokken.

In de auto terug spreek ik met Ton af een keer op een avond langs te komen om Douwe te interviewen. Op deze dag is daar geen tijd voor want Douwe moet na de wedstrijd mee terug in de bus, al wordt hij nu bij Strand Nulde afgezet, waar Ton hem ophaalt. Per seizoenshelft mag één keer de joker worden gebruikt, wat betekent dat hij niet met de bus mee terug moet, maar gelijk bij zijn ouders in de auto kan stappen.

Dinsdagavond 27 maart breng ik een bezoek aan huize Knevel voor een interview met de hoofdpersoon. Ook Djoeke en Ton zijn thuis en Joppe komt halverwege de avond thuis van zijn training.

Douwe start zijn voetballoopbaan bij de F12 van Hoogland. Iedereen moest bij toerbeurt op doel, voetballen ging Douwe erg goed af en hij ging daarna ook als voetballer naar de F2. In de F2 waren Ton en Marcel van Raan de trainers/ leiders. Vooral met Sem van Raan kon Douwe het erg goed vinden. Sem speelt nu in de 016-1 van Hoogland. Daarna komt Douwe in de E4 en staat wat vaker op doel. Het gaat tussen hem en Cedric Boeve wie er uiteindelijk in de E1 komt, het wordt Douwe. Het seizoen in de E1 is een seizoen met alleen maar hoogtepunten, onder trainer Maikel Rijdes worden ze kampioen, hebben ze meer dan veel plezier op een internationaal toernooi. Douwe scoort zelfs een goal als keeper, hij speelt samen met oa Enzio Clark, Jordy van Westerlaak, Xandro Oosterman en Mick Eijbergen alle vier deze jongens spelen als eerstejaars in een 017 team, Enzio bij IJsselmeervogels, de anderen bij Hoogland. De keuze om voor het keepen te kiezen werd mede bepaald doordat de vader van Douwe, Ton, vroeger ook op een behoorlijk niveau heeft gekeept. Dat wilde Douwe ook wel. Zijn keeperstrainer bij Hoogland was Jaap Overeem.

Hierna ging Douwe direct door naar de D1, een seizoen met weinig hoogtepunten en helaas wel dieptepunten. Een trainer, Kevin Heideveld, die een paar wedstrijden voor het einde van het seizoen werd weggestuurd, Maikel Rijdes werd versneld overgehaald van de E1 en wist degradatie uit de Hoofdklasse net niet te voorkomen. Het tweede jaar onder Maikel Rijdes was weer een topjaar. In een superspannende strijd met Saestum werd op de laatste wedstrijd het kampioenschap gehaald en was Hoogland D1 na één jaar afwezigheid weer terug in de Hoofdklasse. Enzio, Mick en Douwe werden uitgenodigd voor de KNVB selectiewedstrijden, helaas haalde niemand de eindstreep, voor Douwe was het zelfs na twee keer al afgelopen…

Hierna gaat Douwe naar de C1 met Mike Hazelaar als trainer en Kevin Nipshagen als assistent. Hij speelt weer met de eerder genoemde jongens en oa met Vincent Muis, nu IJsselmeervogels 017/19. Dit seizoen komt er tijdens de Amersfoortse kampioenschappen interesse van IJsselmeervogels en ondanks het feit dat menigeen hem adviseert niet te gaan kiest Douwe toch voor deze stap. Ook Roda ’46 had belangstelling maar IJsselmeervogels leek voor Douwe een betere keuze. In de 015 speelt hij in de derde divisie, tegen sterke tegenstanders krijgt hij volop de gelegenheid zijn kwaliteiten te tonen. Het bevalt Douwe goed bij de Rooien, een leuk team met trainer Ronald de Mees en keeperstrainer Raymond Koopman en een geweldige teammanager Herman Hoeve. Maar vooral de hele voetbalbeleving bij deze club spreken Douwe aan. Hij heeft er ontzettend veel geleerd en heeft aan het einde van het seizoen de 017 en 019 keeper vervangen, beide keepers waren geblesseerd. Met de 017 speelt hij de bekerfinale (6-0 winst) en met de 019 een beslissingswedstrijd voor promotie van de vierde naar de derde divisie. Als 14 jarige staat hij daar tussen mannen van 17,18 en 19!!! En het lukt, Douwe staat goed te keepen en de 019 van de Vogels speelt weer derde divisie! Klein minpuntje: na de bekerwedstrijd van de 017 moest Douwe gelijk de auto in voor een p/d wedstrijd met de 019, van het feest heeft hij dus niets meegekregen…

Na vier keer trainen met PEC Zwolle hoort hij dat hij definitief naar Zwolle mag komen. Ook FC Utrecht had interesse maar na twee keer op Zoudenbalch te zijn geweest koos Douwe overtuigend voor Zwolle. Ook hier had menigeen een andere mening, maar Douwe gaat zijn eigen weg en zegt dat vooral de situatie met een school genaamd Center for Sports and Education hem erg aanspreekt. Vanuit school lopen ze zo het trainingsveld op, maandag en donderdag trainen ze twee keer, dinsdag en vrijdag één keer. Woensdag is vwb de sport een rustdag, soms doen ze op dinsdag en/of vrijdag een videoanalyse. Op deze school zitten in totaal 18 disciplines van voetbal tot aan BMX. Douwe is supergemotiveerd als het om het voetbal gaat, vwb school is dat iets minder.

Douwe staat elke ochtend om 06:00 op en is als er middagtraining is om 19:00 thuis en anders om 16:30. Het is best zwaar en tijdens het reizen met de trein wordt minder aan school gedaan als vooraf bedacht. De beoordelingen (3 stuks) bij het voetbal zijn een stuk beter dan de schoolbeoordelingen. Hij heeft net zijn tweede beoordeling gehad en daar lieten ze al doorschemeren dat hij volgend jaar door mag. Binnenkort volgt de derde beoordeling en zal hij dat definitief te horen krijgen. De aandachtspunten uit de eerste beoordeling zijn: dwingender coachen, ook spelers op hun donder durven geven, inschatten diepe ballen ver van de goal af. Tijdens de tweede beoordeling krijgt hij te horen dat hij op genoemde punten voldoende vorderingen maakt. Het elftal heeft trouwens twee keepers, dus niet alle wedstrijden staat Douwe onder de lat, al lijkt hij wel een lichte voorsprong op de andere keeper te hebben. Vorige week nog dacht Douwe te gaan spelen in de 017 tegen Ajax op de Toekomst, helaas bleek de 017 keeper vlak voor de wedstrijd toch in staat te spelen….een domper voor Douwe.

Favoriete spelers zijn David de Gea en Ederson Moraes, ook Jasper Cilessen vind hij erg goed. Douwe houdt van meevoetballende keepers. Waarop ik hem vraag of hij Stanley Menzo kent… wel eens van gehoord zegt hij. Ik roep naar zijn vader (die een kamer lager zit): Ton noem eens een meevoetballende keeper uit onze tijd, de eerste naam die hij roept is Jan Jongbloed…;-( maar daarna volgt Stanley Menzo 😉
Douwe heeft geen favoriete club, gaat eigenlijk nooit naar het eerste van PEC Zwolle kijken, ziet de spelers van het eerste wel elke dag van en naar het trainingscomplex lopen vanuit de klas, zit op school met Sep van den Berg die als 16 jarige zijn debuut heeft gemaakt!!, vindt het best apart bij een club te zitten waar hij niet de beste is, maar is wel van plan dat te worden!!, zou Zwolle verlaten voor Ajax, Feijenoord, AZ en PSV, komt soms nog bij Hoogland om naar zijn broer Joppe te kijken bij de 014, is dolblij met zijn ouders omdat hij bij andere spelers ziet dat die betrokkenheid niet altijd vanzelfsprekend is, vond dit interview erg leuk en hoopt dat het snel klaar is en geplaatst wordt!

Inmiddels is het bedtijd geworden voor Douwe, die ik bij deze namens alle mensen bij Hoogland alle succes toewens om zijn droom te verwezenlijken. Mocht dat onverhoopt niet lukken (gaan we niet van uit) Douwe je bent en blijft altijd welkom bij v.v. Hoogland!!

Ton en Djoeke bedankt voor de gastvrijheid voor en tijdens, maar vooral ook na het interview!!

Leo Muis