AZ heeft Marko Vejinovic overgenomen van Feyenoord. De middenvelder, die afgelopen seizoen al door AZ werd gehuurd, tekende vrijdagmiddag een contract voor vier jaar. Enkele uren later werkte AZ zijn eerste oefenwedstrijd van het seizoen af. In Dirkshorn werd met 2-5 gewonnen van een selectie amateurvoetballers uit de regio.

AZ begon het duel met voornamelijk reservespelers in de basis. Guus Til en Mats Seuntjens waren de enige vaste krachten van vorig seizoen die nu aan de aftrap stonden. Om hen heen stonden reserves, spelers van Jong AZ en de nieuwelingen Léon Bergsma (centraal achterin) en Rody de Boer (doel). In de tweede helft was het gehalte bekende namen iets groter. Toen waren het er vier: Ron Vlaar, Thomas Ouwejan, Teun Koopmeiners en Oussama Idrissi.

Het werd een moeilijke wedstrijd voor AZ – zoals wel vaker het geval is geweest bij de opening van de voorbereiding. Voor rust kwam AZ op voorsprong via Iliass Bel Hassani, die van dichtbij scoorde na een goede aanval. Later in de eerste helft waren Kenzo Goudmijn (op de kruising), Guus Til (net naast) en Myron Boadu (tegen de keeper) dicht bij een doelpunt. Tussendoor kwam AZ een keer goed weg toen een doelpunt van David Albert werd afgekeurd.

Na rust werd AZ in enkele minuten tijd te kijk gezet door de amateurs, die door twee prima goals een 2-1 voorsprong namen. Eerst kopte Luc Schuffelen bij de tweede paal de 1-1 in en twee minuten later rondde Sietse Brandsma een uitstekende aanval doeltreffend af.

Een sensatie hing in de lucht in Dirkshorn, maar de amateurs wisten de voorsprong niet vast te houden. Fred Friday, de spits die van AZ weg mag, scoorde twee keer en wendde daarmee een blamage af. Daarna maakte Ron Vlaar er met een voortreffelijk schot 2-4 van en tilde Oussama Idrissi de uitslag naar 2-5.

Dat AZ met zulke geïmproviseerde elftallen speelde, had ook te maken met blessures bij enkele spelers. Stijn Wuytens, Jeremy Helmer en Pantelis Hatzidiakos waren bijvoorbeeld nog niet inzetbaar. Er werd zelfs een beroep gedaan op Ricardo van Rhijn. De rechtsback werd vorig seizoen door AZ gehuurd van Club Brugge en trainde de afgelopen dagen weer mee om zijn conditie op peil te houden. Verrassend genoeg deed hij vrijdagavond in de tweede helft mee.

AZ speelt zaterdagmiddag al direct de tweede oefenwedstrijd van het seizoen. Ook dan zal trainer John van den Brom voor en na rust twee verschillende elftallen het veld in sturen.

Regioselectie Dirkshorn – AZ 2-5

26. Bel Hassani 0-1, 51. Schuffelen 1-1, 53. Brandsma 2-1, 68. Friday 2-2, 72. Friday 2-3, 80. Vlaar 2-4, 86. Idrissi 2-5.

AZ, eerste helft: De Boer; Jacobs, Bergsma, Kramer, Wijndal; Goudmijn, Til, Bel Hassani; Druijf, Seuntjens, Boadu.

AZ, tweede helft: Schendelaar; Van Rhijn, Vlaar, Hoedemakers, Ouwejan; P. Koopmeiners, Reijnders, T. Koopmeiners; Idrissi, Friday, Dos Santos.

Bron: Nhd